link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Beleef de Veertigdagentijd

gepubliceerd op woensdag, 1 maart 2017

De mens is een zeer belangrijk persoon.In de paaswake horen we niet voor niets van de schepping, met als hoogtepunt de schepping van de mens, geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. God heeft ons deel gegeven aan zijn leven. Wij krijgen voortdurend het leven van God vanwege zijn liefde voor ons. God heeft hem alles in handen gegeven. Als mens kunnen we van alles. De mens is een groots wezen. Maar kunnen we ook alles? Ik zou zeggen: We kunnen van alles en uit­ein­de­lijk ook niets.

Er kan een trots bij de mens ontstaan, een hoogmoed, om zich van deze God en Schepper af te keren en zich van alles en iedereen onafhankelijk te maken. De mens maakt zichzelf gemakkelijk tot baas van eigen leven en werk. Dat noemen we de eerste zonde van de mens; we komen ze tegen bij Adam en Eva, met deze opstand tegen God, om zich los te maken en vrij te zijn.

Beleef de Veertigdagentijd
Zo wordt de mens de oude mens, op een doodlopende weg, want wat is de mens zonder God, die zijn schepper is, zijn oorsprong en zijn doel. Kan de mens echt zo’n groot, onbeperkt wezen zijn en blijven?

Wij ervaren voortdurend onze beperkingen, of we willen of niet. We merken dat wij geschapen zijn, slechts een schepsel; de dood bestaat, maar ook de ouderdom met haar beperkingen, en het lijden. Dat we maar moeilijk kunnen plaatsen. De mens wil zo graag Heer zijn over alles, maar staat ook altijd weer met lege handen. Zo is hij deze oude mens.

Bij menig rouwadvertentie staat dat ook zo: Na een ongelijke strijd, vanwege een ziekte, heeft moeten opgeven. We hebben het verloren. En dat willen we eigenlijk niet. Dit is de meest echte werkelijkheid.

Op Aswoensdag worden wij uitgenodigd om daar bij stil te staan. We worden gevraagd na te denken over ons leven, over de zin van het leven, met deze woorden: Bedenk wel mens stof ben en wat dan? Waarom leven, als we toch dood gaan.

Er is een antwoord van de ongelovige mens, die zegt: Profiteer zoveel mogelijk van het leven, want daarna is het gedaan. Zo wordt het ook uit gedragen. Rouwadvertenties zijn soms statements aan het worden.

Onlangs stond er in een krant: “Durf te denken; durf te leven”. Dat klinkt mooi. Wees vrij en ga je gang. Als je geld hebt en lang gezond blijft, kun je veel. Velen willen zo leven.

Op de rouwkaart stond ook. Ik heb met mijn vrouw volop genoten van alle moge­lijk­he­den die het leven ons gaf. Dat is echt niet iedereen gegeven. Hebben wij dan pech en zij geluk? Toen stond er: “En nu is het mooi geweest.” En hij heeft zijn leven laten beëindigen, met als laatste statement: “Reeds vroeg verlost van angst voor de dood en van geloof in valse sprookjes, is het mooi geweest”. Met die gedachte ben ik verdwenen in het oneindige niets. Is dit de waarheid?

Daarom is deze tijd in de kerk zo belangrijk voor ons. Het lijden bestaat, met talloze moeilijkheden en altijd de dood. Is er een antwoord. Zijn het sprookjes, die wij verkondigen. Hoe moeilijk kan het voor mensen zijn om te geloven.

Er klinkt een tweede oproep klinkt: Bekeer u, keer om. Laat je niet vangen in al die wereldse gedachten, waar het dood loopt. Keer om en geloof in de Blijde Bood­schap. Christus heeft een antwoord gebracht, met zijn lijden en dood tot op het kruis. Het is allemaal niet zinloos. Hij heeft ons moeilijke bestaan gedeeld en ons leven weer geopend voor God, die onze Vader is. Hij heeft ons met God willen verzoenen. God wil ons niet aan ons lot over laten. Christus is dan ook de nieuwe adam, de nieuwe mens, die deze nieuwe schepping mogelijk maakt. Hij wil ons bestaan openbreken naar God en het eeuwig leven.

Daarom is deze verkondiging van de Blijde Bood­schap zo belangrijk voor de kerk. Want Christus is verrezen. Hij geeft ons zijn leven, midden in de dood. Met Pasen worden wij allen uitgenodigd om ons geloof te hernieuwen. En dat we door onze manier van doen en laten getuigen worden in de wereld en dit licht laten schijnen.

Helaas hebben ook veel gelovigen zo hun twijfels en hun vragen. Daarom, God geeft ons deze tijd van veertig dagen om te groeien in geloof en vertrouwen, ook en juist bij lijden en dood. Dat is niet het laatste, dat ons alleen maar zal vernietigen. Neen, ga mee in deze veertig dagen, om Pasen te vieren en uw geloof te vernieuwen en beleven.

In de Veertigdagentijd zullen op zondag en dinsdag­avond in de kerk van Schoon­hoven mensen spreken van hun geloof; Zij hebben de aanwezigheid van God gezien in hun leven en willen daarvan getuigen. Geloof is geen twijfel, maar een zekerheid, als een fundament, die ons steeds weer sterkt; dan kunnen wij ons kruis, onze werkelijkheid van elke dag, die niet altijd gemakkelijk is, dragen, vanwege Christus, die naar ons toe gekomen is en leven geeft. Midden in lijden en dood en ons leven opent zich voor ons en alle mensen die nieuwe schepping.

Ik hoop voor ons op een goede Veertigdagentijd en dat we steeds weer kunnen geloven in de Blijde Bood­schap van Christus. En zijn licht kunnen uitdragen.

overzicht van bijdragen:
woensdag, 1 januari 2020God wil ons vernieuwen
woensdag, 18 december 2019Verblijven bij de stal
woensdag, 27 november 2019Advent
maandag, 18 november 2019De eindtijd
maandag, 28 oktober 2019Allerzielen
vrijdag, 16 augustus 2019De strijd
vrijdag, 7 juni 2019Wat geeft Pinksteren
woensdag, 24 april 2019Pasen
dinsdag, 9 april 2019Wie zal de steen, die op jouw leven drukt, weg rollen?
vrijdag, 8 maart 2019Vasten
maandag, 18 februari 2019Jezus volgen
donderdag, 3 januari 2019Nieuwjaar 2019
vrijdag, 28 december 2018Eer aan God
vrijdag, 16 november 2018Kom Heer Jezus, kom
vrijdag, 27 juli 2018Laat je verrassen
maandag, 22 januari 2018Verandert er nog iets in ons leven
maandag, 22 januari 2018Op weg naar een (ander) leven
donderdag, 21 december 2017Een nieuw jaar
donderdag, 21 december 2017Hoe kunnen we kerstmis vieren
woensdag, 29 november 2017Advent, vier woorden
maandag, 2 oktober 2017Maria
zaterdag, 15 juli 2017Hoe belangrijk is voor ons de zondag?
dinsdag, 30 mei 2017Vieren we nog Pinksteren?
vrijdag, 21 april 2017De explosie van Pasen, met de Geest van Christus
zondag, 2 april 2017Wordt het Pasen
woensdag, 1 maart 2017Beleef de Veertigdagentijd
donderdag, 19 januari 2017God schijnt genoeg licht om de volgende stap te zetten
zondag, 25 december 2016Kerstmis, preek van de nachtmis
maandag, 21 november 2016Wat komt er allemaal ons leven binnen
maandag, 17 oktober 2016Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?
maandag, 15 augustus 2016Strijd met het vuur van de heilige Geest
maandag, 4 juli 2016Vergeet God niet mee te nemen op vakantie
zondag, 29 mei 2016Viering van de Eucharistie
donderdag, 14 april 2016Pasen: 50 dagen en altijd!
woensdag, 16 maart 2016We gaan Pasen vieren
donderdag, 18 februari 2016Geweld op grond van je geloof
dinsdag, 12 januari 2016Van Kerstmis naar Pasen
maandag, 7 december 2015God brengt alle mensen samen
maandag, 23 november 2015De Advent komt eraan
zaterdag, 10 oktober 2015De wereld staat op zijn kop
zaterdag, 5 september 2015God gaat niet op vakantie
vrijdag, 3 juli 2015Gebrek aan vrijwilligers?
zaterdag, 23 mei 2015Zalig Pinksteren


 

St. Barnabasparochie • Grote Haven 8 • 2851 BM  Haastrecht  /  H. Bartholomeusparochie • Wal 61 • 2871 BC  Schoonhoven
(0182) 38 24 55 • info@barnabasparochie.nlinfo@bartholomeusparochie.nl