link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Pasen

gepubliceerd op woensdag, 24 april 2019

Waarom vieren we ieder jaar Pasen en ook elke week, op de zondag, de dag van de verrijzenis. Elke Eucha­ris­tie is een paas­viering; ze heeft daar haar oorsprong. Pasen is toch 2000 jaar geleden gebeurd. En we weten het wel. Daarom, Pasen is voor ons; niet voor Christus. Het moet nu bij ons binnen komen en gaan leven. Daar is veel tijd voor nodig, een leven lang. We ervaren het steeds: we zijn er nog lang niet. Wij hebben het nodig om steeds weer Pasen te vieren.

Wat is Pasen. Er is een ander woord: Pasen als een passage. God komt voorbij en Hij wil ons meenemen. Wij hebben vaak een statisch beeld van God, alsof God in beton gegoten is, vast en onveranderlijk. Neen, God is een dynamische God, van beweging; Hij wil ons meenemen. Maar hoe moeilijk is het om de mens in beweging te krijgen, dat hij mee doet, dat Hij verandert en zich vernieuwt. Dat is een levenslang proces; we zullen altijd leerling van de Heer blijven.

Pasen is als een passeren van God. God komt voorbij. Hij wil iets groots doen, een nieuwe schepping maken. Dat hebben de joden gezien bij hun bevrijding uit Egypte. Daarvoor was er deze overgang: van de slavernij naar de vrijheid.

En zo voor ons: van alles wat ons gevangen houdt in deze wereld en onderdrukt, naar bevrijding, en als laatste van de dood naar het leven en daartussen zit van alles: deze overgang van de zonde naar vergeving, van pijn en wonden naar heil en genezing, van ruzie met haat en nijd naar verzoening en vrede om weer goed te leven met elkaar, in onze gezinnen, tussen man en vrouw, in de kerk, in onze parochie en met God zelf. Hoe nodig is het, steeds weer.

Daarom is het belangrijk om steeds weer Pasen te vieren, want wij vallen gemakkelijk terug, in onze oude leventje, van gemak en ook van zonde. Wie kent zichzelf niet.

Maar niet iedereen wil zo Pasen vieren. Niet iedereen wil zich laten meenemen, want eenmaal bevrijd moeten we ook op weg gaan. We zijn niet meteen in het beloofde land. Er was een weg te gaan. De joden wilden steeds terug, denkend dat het in Egypte toch beter was, met alle slavernij en onderdrukking. Veel mensen zeggen: Met God weet je het nooit; er is alleen deze onzekerheid, om te leven in overgave, in vertrouwen en groot geloof.

Dat is het wel! Jezus is verrezen of niet. God is liefde of Hij is niet. Hij zorgt echt wel of Hij laat je op een gegeven toch stikken.

Wat voor geloof hebben wij. Vaak gebruiken we God voor onszelf. We geven God iets, als een offer, met een kaarsje, en we eisen dan dat God ons dan terug geeft, wat wij wensen; anders hoeft het niet meer. En ook geven we pas als we zelf gekregen hebben, zoals mensen zeggen; Als ik de lotto win, dan krijgt de kerk ook wat. Dit is niet het christelijk geloof en leven.

God wil ons leven vernieuwen en niet zoals we onze kleren vernieuwen met stoppen en lappen. Pasen is een nieuwe schepping, een nieuw leven, om kinderen van God te worden, zoals Jezus. Dat gaat de oude schepping ver te boven.

De vernieuwing van de kerk en de wereld zal gebeuren, als we oprecht leerling willen zijn en worden en blijven van de Heer; en dat is een dagelijkse gebeuren, als een overgang van oud naar nieuw.

Dit is een werk van God, gedaan in Christus, deze, onze God die mens wordt, afdaalt tot ons bestaan ten dode, en de schepping steeds zuivert en ons mee wil nemen naar de Vader; want daar ligt ons leven en onze identiteit, ten diepste en voor altijd.

Als we dit verliezen, dan zijn we ook alles kwijt, zoals we ook zien in de wereld, die zichzelf kwijt is geraakt; ze is van God los geraakt en gaat een doodlopende weg en we leven dan gemakkelijk alleen voor onszelf, voor eigen geld, eer en macht, met een beetje godsdienstigheid en veel schijn­heiligheid en onoprechtheid.

Wij hebben het nodig Pasen te vieren. God oordeelt en veroordeelt ons niet. Hij wil ons redden en dat is ons geloof. Hij geeft ons Jezus. Hij wordt ons leven; daarvan getuigen we en spreken we. Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over.

Vier Pasen en laat je steeds mee nemen; laat achter je wat niet goed is geweest en laat de Heer je leven vernieuwen en versta je roeping in de kerk, want dat is ook de uit­no­di­ging van Pasen, steeds weer. God gaat gelukkig steeds door ook met de kerk, ondanks al haar tekortkomingen, want Jezus leeft en Hij wil ons zijn leven, zijn Geest geven. Dan wordt het een zalig Pasen, vruchtbaar in ons, voor de kerk, voor uw gezin en voor de hele wereld. Amen.

overzicht van bijdragen:
vrijdag, 16 augustus 2019De strijd
vrijdag, 7 juni 2019Wat geeft Pinksteren
woensdag, 24 april 2019Pasen
dinsdag, 9 april 2019Wie zal de steen, die op jouw leven drukt, weg rollen?
vrijdag, 8 maart 2019Vasten
maandag, 18 februari 2019Jezus volgen
donderdag, 3 januari 2019Nieuwjaar 2019
vrijdag, 28 december 2018Eer aan God
vrijdag, 16 november 2018Kom Heer Jezus, kom
vrijdag, 27 juli 2018Laat je verrassen
maandag, 22 januari 2018Verandert er nog iets in ons leven
maandag, 22 januari 2018Op weg naar een (ander) leven
donderdag, 21 december 2017Een nieuw jaar
donderdag, 21 december 2017Hoe kunnen we kerstmis vieren
woensdag, 29 november 2017Advent, vier woorden
maandag, 2 oktober 2017Maria
zaterdag, 15 juli 2017Hoe belangrijk is voor ons de zondag?
dinsdag, 30 mei 2017Vieren we nog Pinksteren?
vrijdag, 21 april 2017De explosie van Pasen, met de Geest van Christus
zondag, 2 april 2017Wordt het Pasen
woensdag, 1 maart 2017Beleef de Veertigdagentijd
donderdag, 19 januari 2017God schijnt genoeg licht om de volgende stap te zetten
zondag, 25 december 2016Kerstmis, preek van de nachtmis
maandag, 21 november 2016Wat komt er allemaal ons leven binnen
maandag, 17 oktober 2016Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?
maandag, 15 augustus 2016Strijd met het vuur van de heilige Geest
maandag, 4 juli 2016Vergeet God niet mee te nemen op vakantie
zondag, 29 mei 2016Viering van de Eucharistie
donderdag, 14 april 2016Pasen: 50 dagen en altijd!
woensdag, 16 maart 2016We gaan Pasen vieren
donderdag, 18 februari 2016Geweld op grond van je geloof
dinsdag, 12 januari 2016Van Kerstmis naar Pasen
maandag, 7 december 2015God brengt alle mensen samen
maandag, 23 november 2015De Advent komt eraan
zaterdag, 10 oktober 2015De wereld staat op zijn kop
zaterdag, 5 september 2015God gaat niet op vakantie
vrijdag, 3 juli 2015Gebrek aan vrijwilligers?
zaterdag, 23 mei 2015Zalig Pinksteren


 

St. Barnabasparochie • Grote Haven 8 • 2851 BM  Haastrecht  /  H. Bartholomeusparochie • Wal 61 • 2871 BC  Schoonhoven
(0182) 38 24 55 • info@barnabasparochie.nlinfo@bartholomeusparochie.nl