Opnieuw beginnen

gepubliceerd op woensdag, 27 mei 2020

Met Pink­ste­ren is de kerk eens be­gon­nen! Jezus heeft zijn leer­lin­gen, die Hij gevormd had, gezon­den naar mensen. Hij heeft hen daarvoor toegerust met de kracht van de heilige Geest, de Helper. De heilige Geest stond garant voor de kerk die ontstond. Het was een werk van God. De leer­lin­gen kon­den Jezus ver­kon­di­gen in woord en met hun eigen leven en ge­tui­ge­nis.

Zo is het steeds gegaan. De ge­schie­de­nis door wisten mensen zich door Jezus aan­ge­spro­ken. De Blijde Bood­schap had hen geraakt en bij elkaar gebracht als ge­meen­schap van gelo­vi­gen. De kern was concreet: God houdt van je zoals je bent. Hij wil je vervullen met vreugde en vrede en je kunt als kerk­ge­meen­schap in een­heid leven. De heilige Geest heeft in hen een nieuw leven opgewekt. Mensen wisten zich als herboren; al was de oude mens in hen nog levend. Er was vaak een inner­lijk strijd gaande; steeds moest men zich gewonnen geven aan de Heer. Steeds was er de oproep om niet terug te keren op oude schre­den of om te zien naar hun oude leven.

De eeuwen door zijn mensen leer­lin­gen van de Heer gewor­den. Ze leef­den iedere dag met Hem in de ge­meen­schap van de kerk. Het geloof in de Heer was een rijkdom en heeft hun leven in alles bepaald. Ze kon­den dat zo ook uitdragen en brachten anderen weer tot (beginnend) geloof; Deze gingen weer een­zelfde weg met een zelfde strijd. Zo mag het door­gaan.

Wil de kerk in onze tijd tot nieuw leven komen, dan moet Christus echt gebracht wor­den. Hij is de levende Heer, met een Blijde Bood­schap. Hij is voor onze zon­den gestorven aan het kruis. Hij is opgestaan ten leven. Alles heeft Hij nieuw gemaakt. Vreugde mag ons vervullen, met dank­baar­heid en een lof aan God! De heilige Geest zal de harten van de mensen hier ontvanke­lijk voor moeten maken. Dat is het werk van God. Geloof is een gave van God maar Hij roept mensen voor deze dienst.

Willen we als kerk in deze tijd verder gaan en weer tot leven komen,dan mogen we steeds opnieuw beginnen bij ons­zelf. De vragen zijn: Wie is Jezus voor mij? Wil ik zijn leer­ling zijn? Mag Hij mij echt vormen? Of wil ik toch ook een aantal zaken in eigen hand hou­den. Kan en wil ik loslaten. Durf ik Hem te ver­trouwen en mijn leven op Hem bouwen. Een gelo­vi­ge gaat oprecht deze weg; hij/zij hoeft deze weg niet alleen te gaan. Er is de ge­meen­schap van de kerk; samen met anderen, broeders en zusters trek je op.

We zullen ook in deze tijd hier werk van moeten maken. De kerken gaan weer open. We moeten steeds opnieuw beginnen. Ook als pa­ro­chie zal dat onze eerste opdracht zijn. We verliezen ge­mak­ke­lijk onze tijd aan allerlei zaken. Als pa­ro­chie moeten we veel doen. Maar als ons we niet her­bronnen, komen we niet verder. We zullen steeds leer­ling van de Heer moeten willen zijn. Dan kunnen we ook getuigen zijn en het uitdragen. De kerk zal altijd zo tot leven komen. Mis­schien niet in die grote aantallen. Dat is niet onze zaak. De kerk is van Christus. De kerk zal mis­schien klein wor­den, altijd in het plan van God. Wij kunnen en hoeven niet (!) alles in stand te hou­den. Het gaat er alleen om oprecht kerk te zijn, oprecht leer­ling te zijn, in het besef van eigen onmacht maar in vreugde omdat de Heer met ons is.

Daarom, wil jij met Hem mee doen in deze tijd? Wil je zijn leer­ling wor­den? Laat je dan vormen! Het is iets van elke dag, van elke zon­dag, het hele jaar door. Ga je de weg van een levend oprecht geloof. Het zal aan­ste­ke­lijk werken.

overzicht van bijdragen:
woensdag, 27 mei 2020Opnieuw beginnen
maandag, 13 april 2020De missionaire kerk
donderdag, 2 april 2020Het Kruis blijft
zaterdag, 22 februari 2020Begint de Veertigdagentijd voor jou?
woensdag, 1 januari 2020God wil ons vernieuwen
woensdag, 18 december 2019Verblijven bij de stal
woensdag, 27 november 2019Advent
maandag, 18 november 2019De eindtijd
maandag, 28 oktober 2019Allerzielen
vrijdag, 16 augustus 2019De strijd
vrijdag, 7 juni 2019Wat geeft Pinksteren
woensdag, 24 april 2019Pasen
dinsdag, 9 april 2019Wie zal de steen, die op jouw leven drukt, weg rollen?
vrijdag, 8 maart 2019Vasten
maandag, 18 februari 2019Jezus volgen
donderdag, 3 januari 2019Nieuwjaar 2019
vrijdag, 28 december 2018Eer aan God
vrijdag, 16 november 2018Kom Heer Jezus, kom
vrijdag, 27 juli 2018Laat je verrassen
maandag, 22 januari 2018Verandert er nog iets in ons leven
maandag, 22 januari 2018Op weg naar een (ander) leven
donderdag, 21 december 2017Een nieuw jaar
donderdag, 21 december 2017Hoe kunnen we kerstmis vieren
woensdag, 29 november 2017Advent, vier woorden
maandag, 2 oktober 2017Maria
zaterdag, 15 juli 2017Hoe belangrijk is voor ons de zondag?
dinsdag, 30 mei 2017Vieren we nog Pinksteren?
vrijdag, 21 april 2017De explosie van Pasen, met de Geest van Christus
zondag, 2 april 2017Wordt het Pasen
woensdag, 1 maart 2017Beleef de Veertigdagentijd
donderdag, 19 januari 2017God schijnt genoeg licht om de volgende stap te zetten
zondag, 25 december 2016Kerstmis, preek van de nachtmis
maandag, 21 november 2016Wat komt er allemaal ons leven binnen
maandag, 17 oktober 2016Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?
maandag, 15 augustus 2016Strijd met het vuur van de heilige Geest
maandag, 4 juli 2016Vergeet God niet mee te nemen op vakantie
zondag, 29 mei 2016Viering van de Eucharistie
donderdag, 14 april 2016Pasen: 50 dagen en altijd!
woensdag, 16 maart 2016We gaan Pasen vieren
donderdag, 18 februari 2016Geweld op grond van je geloof
dinsdag, 12 januari 2016Van Kerstmis naar Pasen
maandag, 7 december 2015God brengt alle mensen samen
maandag, 23 november 2015De Advent komt eraan
zaterdag, 10 oktober 2015De wereld staat op zijn kop
zaterdag, 5 september 2015God gaat niet op vakantie
vrijdag, 3 juli 2015Gebrek aan vrijwilligers?
zaterdag, 23 mei 2015Zalig Pinksteren