Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren

Katholieke steun voor Nationaal Holocaust Museum

gepubliceerd: maandag, 7 mei 2018

“Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren.” Met deze woor­den van de Joodse schrijver Primo Levi, over­le­ven­de van het con­cen­tratie­kamp Ausch­witz, begint een bro­chu­re van het Natio­naal Holo­caust Museum in oprich­ting. Levi bedoelt de moord op zes miljoen Europese Joden tij­dens de Tweede Wereld­oor­log, waar­on­der 104.000 uit Neder­land.

Graag brengen we een brief onder de aan­dacht van Mgr. drs. H.W. Woorts. Mgr. Woorts, hulp­bis­schop van het Aarts­bis­dom Utrecht en bis­schop-referent voor Kerk en Jo­den­dom. Bij gelegen­heid van Dodenher­den­king en Be­vrij­dings­dag brengt hij het ini­tia­tief om te komen tot een Natio­naal Holo­caust Museum onder de aan­dacht van pa­ro­chies.

Het is de bedoeling dat er vanaf 2019 daad­wer­ke­lijk met de ver­bou­wing tot een per­ma­nent Natio­naal Holo­caust Museum be­gon­nen kan wor­den. Om daarvoor een steeds groter draag­vlak te creëren en de beno­digde fi­nan­ciën bijeen te krijgen, is er een Raad van Am­bas­sa­deurs gevormd. Namens de Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie heeft Mgr. Woorts zit­ting in deze Raad. Door de reali­sa­tie van het Natio­naal Holo­caust Museum te steunen wil de R.-K. Kerk in Neder­land eraan bijdragen dat de her­in­ne­ring aan de slacht­of­fers van de Tweede Wereld­oor­log, in het bij­zon­der de Joodse, levend blijft.