Bijzondere zonnemonstrans voor de zusters van Maria Stella Matutina in Dordrecht

Tweede Pinksterdag - de Hoge Vierschaar

gepubliceerd: dinsdag, 8 mei 2018

Op Tweede Pinkster­dag is er in Schoon­hoven de Nationale Zilver­dag. Tijdens de Silver Challenge 2018 in de Hoge Vierschaar, Stadhuis­straat 1, zal een bij­zon­dere zilveren monstrans te zien zijn van het type zonnemonstrans.

De moderne monstrans ‘De Kus’ is gemaakt door Anna Kalkman. Zij dingt mee naar de Publieks­prijs op de Silver Challenge 2018. Deze wordt elk jaar tij­dens de Zilver­dag gehou­den en het publiek jureert. Op de ten­toon­stel­ling zijn werk­stukken te zien die in het afgelopen jaar zijn vervaar­digd en nog niet eer­der zijn ten­toon­ge­steld.

Anna Kalkman volgt al jaren cursussen op het gebied van goud- en zilversme­den en is erg geboeid door ker­ke­lijk zilver. Zij wil heel graag haar geloof tot uiting brengen in de voorwerpen die zij maakt.

U kunt de werk­stukken tot 17.00 uur bekijken. Ook u bent van harte uit­ge­no­digd uw stem uit te brengen op het werk­stuk wat u het mooiste vindt.

Het thema van de Silver Challenge is ‘Verbin­ding’. De naam van de monstrans sluit hier naadloos bij aan, want die luidt: ‘De Kus’. In de zonnestralen is een Latijnse tekst ver­werkt uit het bijbelse Hoog­lied. De monstrans wordt vergezeld door de bijbe­ho­rende pyxis of hostie­doos, die bedoeld is om de geconsa­creerde hostie veilig te bewaren in het ta­ber­na­kel.

‘De Kus’ is voort­ge­ko­men uit de jaar­op­dracht van de cursus die Anna volgt bij de heer A. Bran­den­burg. Voor de liefhebbers van ker­ke­lijke kunst een aanra­der om er naar te gaan kijken! Na de Silver Challenge 2018 zal de monstrans in gebruik geno­men wor­den door de zusters van Maria Stella Matutina in Dordrecht. Dit zal hoogst­waar­schijn­lijk de enige keer zijn dat hij wordt ten­toon­ge­steld.

Van harte welkom bij de Silver Challenge 2018!

Video