Allerheiligen en Allerzielen

gepubliceerd: zondag, 20 oktober 2019

Op 1 en 2 november vieren we Aller­heiligen en Allerzielen. Doorheen het jaar vieren we heiligen afzonderlijk (er is een kalender voor heiligenfeesten in de kerk) en gedenken we onze doden afzonderlijk (bij­voor­beeld op hun eigen sterfdag of verjaardag). Op 1 en 2 november doen we het allen samen. Zo’n feest en zo’n herdenking verbroedert.

Het gaat bij beide groepen om mensen die uit deze wereld zijn heengegaan. Van de ene kant gaat om de mensen van wie de Kerk verklaard heeft dat ze bij God in de hemel zijn. Zij zijn onze officiële heiligen en onze voorbeelden. We vragen hun gebed voor ons. Van de andere kant zijn het de mensen die de hemel nog moeten bereiken, die doorheen de loutering nog op weg zijn, en die nog moeten wennen aan het stralende licht van God. Voor hen bidden we.

Ondertussen gaat het ook om ons. We zijn állen geroepen tot heiligheid en we zijn geroepen om onze per­soon­lijke eindbestemming te bereiken, de hemel. Heiligheid is niet alleen iets van de geestelijken, het is iets van alle gelovigen, zo leert ons het Tweede Vaticaans Concilie. Maar ondertussen is het woord ‘heiligheid’ een vreemd woord geworden; het concilie is nog niet helemaal doorgedrongen. We werken zelf aan onze eigen heiligheid, en kijken we naar degenen die ons zijn voorgegaan en van wie we kunnen leren wat leven en wat geloven is. Heiligheid is goed leven, maar ook gelovig leven (en dat is geen tegenspraak).

Vieringen

Op 1 november is er ’s avonds in Haastrecht om 19.30 uur een H.Mis met het Caeciliakoor. De gedachtenis van Allerzielen, om onze dierbaren te herdenken, is in Schoon­hoven op zondag 27 oktober om 19.00 uur en in Haastrecht op 3 november om 19.00 uur.